Eerste lam is geboren!

Het is altijd moeilijk in te schatten wanneer nu werkelijk het eerste lam geboren gaat worden. Bij onze schapen duurt de dracht ongeveer 147 dagen vanaf de dekking. Maar omdat we niet precies bijhouden wanneer er gedekt word, en ook niet weten of het een succesvolle dekking betreft, is de eerste week vanaf het begin lammertijd ( Het moment dat we de ram erbij doen plus 147 dagen) altijd een spannende. We tellend dus maar gewoon vanaf het moment dat de ram bij de ooien is gezet. En het eind is het moment dat we de ram hebben weggehaald  plus 147. Daarna zal er zeker geen meer komen. Schapen zijn verdacht accuraat. HEt kan mischien wel eens een dag schelen. Maar een week zeker niet.
In de eerste week van de lammertijd kan het zijn dat er nog geen lammer komen. De ram moet eerst de ooien versieren, en de ooi moet in het juiste moment van de cyclus zitten. Daarom mist hij in de eerste week wel eens wat.

En daarom is het voor mij spannend! Zal er al een lam liggen als je sochtends vroeg bij de schapen komt? Of smiddags dan misschien? Soms is een voorbijganger oplettend, of een vriendelijke boer op wiens land de schapen staan. Hoe dan ook. Het eerste lam is er! Ooi #00112 beet de spits af. Alle andere ooien vonden het heel spannend en hebben toegekeken bij de bevalling en natuurlijk toen het lam er stond. Nou maar hopen dat de rest ook  een gemakkelijke bevalling en gezonde lammeren heeft!

 

Het eerste lam van Grazeland is geboren!

Het eerste lam van 2019 is geboren!